Online eğitim: Fiziksel bir yer ya da zaman sınırı olmayan, eğitmen ile öğrencinin aynı yerde olmadığı, internet erişimine sahip olan herkesin kendi seçtiği ortamda akıllı telefon, tablet, bilgisayar ya da akıllı televizyon gibi araçlarla eğitim alabildiği sistemdir.
Online eğitim, eğitmenin canlı sunumuyla olabileceği gibi daha önceden hazırlanmış bir içeriğin/dersin sunumuyla da gerçekleşebilir. Temel anlamda online eğitim, internet tabanlı tüm eğitsel uygulamaları kapsayan geniş bir tanımdır.
En Verimli Online Eğitim Yöntemleri
İnsanların büyük bir kısmı tarafından evde eğitim olarak da bilinen online eğitimde en verimli yöntemler ses, görüntü, veri, oyunlar ve yazıdır. Ayrıca birkaç disiplini bir arada sunan karma aktarım da en verimli online eğitim yöntemleri arasında yer alır.
Ses: Telefonlar, ses kayıtları, tele konferanslar ve radyo yayınları işitsel online eğitim yöntemleri arasında en çok kullanılanlardır.
Görüntü: Canlı ya da daha önce kaydedilmiş videolar, slaytlar, filmler, animasyonlar ise görsel online eğitim metotlar arasında başı çekmektedir.
Veri Aktarımı: Bilgisayarlar, akıllı telefonlar ya da tabletler vasıtasıyla mevcut verilerin aktarılması şeklinde eğitim verilmesini anlatan bu yöntem, oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
Oyunlar: Özellikle son 5 yıllık süreçte oyunlarla öğrenme metotları, online eğitim çerçevesinde epey önemli hale geldi. Oynayarak öğrenen çocukların daha kalıcı bir öğrenme deneyimi yaşamaları bunu doğrular nitelikte.
Yazı Aktarımı: Dijital ders kitaplarından diğer online dökümanlara kadar geniş bir yelpazede yazı aktarımı yoluyla evden eğitim imkanı sunulabilmektedir.
Karma Aktarım: Video ile hem ses hem de görüntü aktarımına olanak sağlayan karma sistemde ayrıca döküman, ders notu, eğitici oyun gibi paylaşımlara da imkan verilmektedir.